Linzeri

Linzere iskreno gledam već dugo i razmišljam kako bi ih mogla napraviti. Em su fotogenični, em ako ih punim s domaćim pekmezom su fini, em (ni)su komplicirani. Uglavnom, nekako sam se zaželila da ih napravim. S obzirom da se stvarno nemam u sjećanju da li ih je moja mama radila dok sam ja bila mala, nisam mogla posegnuti za njenim receptom. No, davno prije mi je poklonila jednu knjigu sa starisnkim receptima koji su stvarno dobri i moram priznati da mi uvijek kolačići iz te knjige ispadnu super. Pa sam tako i ovaj put radila po toj knjizi (Izdavač Alfa, Slastice u Hrvata).


Sastojci:

  • 30 dkg brašna – glatkog
  • 6 dkg gustina
  • 9 dkg šećera u prahu
  • 21 dkg maslaca
  • 6 dkg mljevenih lješnjaka
  • 4 žumanjka
  • 30 dkg pekmeza (marelice, šljiva)
  • 10 dkg šećera u prahu

Priprema: Od brašna, gustina, šećera u prahu, maslaca badema i žumanjaka umijesiti prhko tijesto. Ja sam pokušala s mikserom ali na žalost to nije moguće 😦 . Tako da će te ipak morati malo mijesiti. Nakon što umijesite čvrsto tijesto stavite ga u hladnjak na cca 1h.

linzeriValjajte na pobrašnjenoj podlozi. Možete odmah valjati i na papiru za pečenje, pa ih nećete morati prenositi u protvan. Jedan dio napravite standardno a drugi dio s rupicom u sredini. Ja sam uzela izrezivač u obliku srca da je malo drugačije. Ostale sam stvarno miješala, da bude raznih oblika. Nisam htjela biti tradicionalna s zvijezdicama ili krugovima. 🙂

Pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Pazite da su vam svi jednake debljine kako bi se svi podjednako ispekli, odnosno da neki ne bi zagorili. Pečene zvijezdice i ostale oblike s rupicom uvaljajte u šećer ili ih stavite na papir pa ih pospite šećerom u prahu.Preostalu polovicu namažite tanko s pekmezom. Spajajte ih na način da lagano vrtite “poklopac” na pekmezu. Tako vam neće gornji dio puknuti i biti će pravilnije raspoređen pekmez.

I to je to. Sada je samo vrijeme da ih pojedete sa svojim ukućanima.

Nadam se da će vam se svidjeti ovaj recept. Slobodno me za inspiracije popratite i na mojem Facebook profilu ili na Instagramu.

 

2 komentara Dodaj vlastite

  1. chefkreso kaže:

    Naišao sam na sličan recept za linzere prije neki dan i planiram ih raditi, a nikako da nađem vremena uz sve ostalo što kuham, izgledaju prefino 😀

    Liked by 1 person

    1. Hvala, meni su baš bili super…

      Liked by 1 person

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.