Čoko-orah torta

Za ročkas od svoje drage nećakinje imala sam jedan veliki zadatak. Naime, torta je trebala biti kompaktna, izdašna i uz sve to putovati u autu (naravno u krilu) sat i pol vremena. Zadatak nije bio lagan! Odluka je pala na klasičnu čoko-orah tortu jer su se one kao takve pokazale najbolje u ekstremnim uvjetima. Naravno ukras je išao prema izboru male princeze koja je slavila ročkas. S obzirom da joj je tek 2 godine, Minnie je nešto što je totalno IN :).

Draga moja M. sretan ti tvoj veliki drugi ročkas:)

minnie torta, dječja torta
Torta se sastoji od dva biskvita i dvije kreme. Definitivno puno posla tako da si uzmite vremena kada ju prvi put slažete.


Biskvit no.1
4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
15 dag šećera
1 vanilin šećer
5 dag brašna
5 dag gustina
5 dag mljevenih oraha
½ praška za pecivo


Za razliku od ostalih biskvita gdje se uvijek prvo mute žumanjci sa šećerom, ovdje je priča drugačija. Od 4 bjelanjka napravite prvo snijeg, te polagano dodajte šećer. Kada se umuti čvrsta smjesa, počnite lagano dodavati žumanjke. Ja većinom sa žlicom dodajem jedan po jedan. Gustin, mljevene orahe, prašak za pecivo i brašno, pomiješajte zajedno te lagano dodajte u smjesu. Prebacite u kalup za tortu obložen papirom za pećenje (ja koristim onaj od 28cm) i pecite cca.35 min. na 180 stupnjeva (trik sa čačkalicom je uvijek dobar). Od jednog biskvita potrebno je napraviti dvije kore!


Biskvit no.2
4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
15 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag brašna
5 dag gustina
2 žlice kakaa
½ praška za pecivo


Proceduru ponovite kao i za prvi biskvit. Jedina razlika je u tome što u ovaj biskvit ide kakao. Kako bi smanjili miješanje i time ubili pjenu od bjelanjaka predlažem da u ovom slučaju kakao prosijate kako ne bi imao grudvice. Lakše će te ga umješati a i smjesa će biti kompaktnija.

Nakon što su biskviti pečeni dobro ih ohladite. Rezanje je uvijek lakše uz neko pomagalo – poput rezača za torte ili zubnog konca, iako ja stalno koristim rezač za torte. Nakon što su  se biskviti ohladili,  prvi biskvit dobro namočite sa mlijekom i rumom, dok drugi namočite sa jednom cijelom iscijeđenom narančom.

Nakon što ste gotovi sa biskvitima, krećemo na zanimljiviji dio – kreme!


Krema no.1
25 dag mljevenih oraha
1 dl zakuhanog mlijeka
20 dag štaub šećera
4 dag gustina
10 dag šećera
4 dl mlijeka
25 dag maslaca (ili margarina ako ga više volite)


Orahe prelijte sa mlijekom. U prvi tren će se činiti da nema dosta mlijeka, no potrebno je samo dobro promiješati dok se ne dobijete homogena smjesa. U sve to dodajte štaub šećer (šećer u prahu). 20 dag je dovoljno da bude krema slatka. Ukoliko volite manje slatko slobodno smanjite količinu. Zasebno zakuhajte mlijeko, šećer i gustin dok se smjesa ne zgusne. Procedura je slična kao da radite puding, kad zakuha još kuhate barem 2-3 minute da se gustin u potpunosti ukuha. Skuhanu kremu dodajte u orahe te sve dobro izmiješajte. Kada se krema ohladi dodajte izrađeni maslac/margarin u kremu. Ako želite dobiti malo više kreme za ukrašavanje, slobodno dodajte maslac i pol (neće biti previše).


Krema no.2
250 dl vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
Sok od jedne naranče


Čokoladu za kuhanje rastopite u vrhnju za šlag, te dodajte na kraju sok od jedne naranče. Nakon što se smjesa dobro ohladi, mikserom miksajte kremu dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Kada ste sve ovo napravili spremni ste za slaganje torte. Redoslijed u pravilu nije toliko bitan, no meni je najdraži iskreno sljedeći, jer se dobije na krajevima tamno, a u sredini svjetlije, pa izgleda super u presjeku.
Kora biskvit 1.
Krema no.2
Kora biskvit 2.
Krema no.1
Kora biskvit 1.
Krema no.1
Kora biskvit 2.
Krema no.2

Ukrašavanje: ako volite više standardni ukras, uzmite šlag i dajte si oduška. Ukoliko se volite igrati fondant (ticino) masom, onda granica nema. Torta je stvarno čvrsta te se možete dugo igrati s njim jednom kada se u potpunosti ohladi, što je idealno za ukrašavanje.

Napomena:  kao i svaki početnik zaboravila sam slikati tortu u presjeku, no sljedeći put kada ću je raditi dodam i slike presjeka uz recept.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.