Šaranje jaja

šaranje jaja, farbanje jaja, jaja s gumicom, izrada jaja s gumicom, uskršnja jaja

Zadnjih par godina uz svoju princezu krenula sam “šarati” jaja na razne načine. Iako već na internetu ima dosta napisano o tome kako pofarbati jaja za Uskrs, svejedno sam odlučila i ja napisati kako to radim. Možda nekome pomogne u stvaranju nekih novih ideja.

  1. Riža

Ovo je tehnika sa kojom sam se počela igrati prošle godine i moram priznati da me je oduševila. U pravilu umjesto riže možete uzeti bilo koje drugo zrnje koje će ostaviti trag. Kako je ona ipak najjeftinija varijanta ja se držim nje.

U staru najlonku stavite na dno malo riže, na rižu položite jaje te dobro stisnite najlonku oko jajeta. Bitno je da stvarno dobro pritisnete. Nakon toga rasporedite rižu. Možete stvarati i oblike na jajetu ili jednostavno samo rasporediti rižu po čitavoj površini. Tako pripremljeno jaje uronite u boju i ostavite barem 2-3 minute uz stalno okretanje. Riža će popiti dio vode, no to je sve u redu.

Finalni rezultat će vas oduševiti.

2. Obične gumice

Još jedan efektan način ukrašavanja. Uzmite obične gumice koje imate u kućanstvu. Polako ih omotajte oko jajeta. Super je ukoliko imate različitih debljina kako bi tragovi bili različiti. Omotajte ih u svim smjerovima, te tako pripremljeno jaje stavite u boju za bojanje. Ostavite minuticu dvije i izvadite jaje. Polagano skinite gumice. Ja volim koristiti stalno iste. Naime, kako ih stavite u neku boju gumice poprime tu boju, pa kada ih stavite na sljedeće jaje ostave tragove. Tako dobijete još šarenije pisanice 🙂

3. Listići i cvjetići

Kako se nalazimo u vremenu kada priroda buja, definitivno pomoću ove tehnike možemo dovesti proljeće i u naše domove. Dakle, prvo je potrebno da napravite malu šetnju i uberete najdivnije cvjetiće i listiće koje pronađete u prirodi.

Nakon toga uzmete najlonku, stavite jaje u nju te oko jajeta polako postavite lišće ili cvijeće koje ste ubrali. Pazite da ga lijepo raširite i da nema “rupice/prostora” između jajeta i lista/cvijeta. Kada ste dobro poravnali, zavežite čvrsto najlonku oko jajeta i takvo stavite u boju. Dobiti će te divnu prirodu na jajetu.

4. Dječje tetovaže

Znate one žvakače u kojima klinci dobiju tetovažu i onda ih lijepe po rukama. Iskoristite ih i za jaja. Ja svoja farbam na način da ih prvo obojam u neku boju, te nakon što se dobro osuši preko njega zalijepim tetovažu. Na žalost ove godine malena je u fazi tetovaža s čudnim oblicima pa to nisam stavljala na jaja, no tehnika je definitivno super. One naljepnice za jaja mi uvijek otpadnu i nisu mi nekako lijepe a ovo ispadne baš cool.

5. Vodootporni flomasteri

Najjednostavniji način ali isto može biti super fora. Dopustite djeci da napišu svoja imena na jaja. Okušajte se i u crtanju. Ako vam se ni jedna ova ideja ne sviđa onda jednostavno pobojate jaje sa standardnom bojom i sa flomasterom napravite točkice. I takva će biti super fora i personalizirana od vaše strane.

Isprobala sam još neke načine tijekom godina za farbanje jaja, od luka do rezbarenja, no ovo su mi nekako najbrži načini. Ujedno, jaja na ovakav način ispadnu stvarno fora.

6. Bijela jaja

Ovo je nova stvar koju sam ja radila ove godine. Dakle obična kokošja jaja prebacila sam u bijela! Sve što je potrebno napraviti, je skuhati jaja u vodi u koju ste dodali ocat. Cca. Pola vode, pola octa. Pripazite dok kuhate da vam pjena koja će nastati ne pobjegne van! Kuhate normalno i nakon toga isperete pod hladnom vodom. Operite dodatno jaja da se skroz skine boja! Možete ih ostaviti bijele ili s flomasterima ukrasiti 🙂

7. Jaja s voskom u luku

Mislim da je ovo najstariji način koji ja pamtim šaranja jaja ili ti pisanica za Uskrs. Ove godine smo uspjeli kupiti baš onaj štapić koji na sebi ima mali kao tuljak u koji se stavi vosak i onda topi na svijeći. Proces je spor i treba puno strpljenja ali na kraju ispadnu baš posebno.

pisanice s voskomPostupak: u šaralicu stavi se vosak. Vrh se stavi lagano iznad plamena svijeće i grije. Kada se ugrije rade se šare po jajetu. Šare možete raditi tako da prvo s olovkom iscrtate pa onda samo s voskom podebljavate ili da odmah direktno “pišete” sve na pisanicu. Nakon što ste završili ostavite da se ohladi. Za to vrijeme u posudu stavite ljuske luka i vode koliko treba da prekrije pisanice. Ugrijete vodu na 90 stupnjeva i tako kuhate pisanice cca 10-12 minuta. Bitno je da voda ne prođe 90 stupnjeva jer će vam onda zakipiti i vosak odmah otpasti s jaja. Nakon što su kuhana ostavite ih kratko još u vodi, obrišite s papirom da skinete sav vosak i onda premažite slaninom (špekom, pancetom) za sjaj.

Ne zaboravite: 

  • Nakon što ste pofarbali jaja premažite ih sa slaninom (dobiti će bolji sjaj)
  • U boju uvijek stavite malo octa (bolje će se primiti boja)
  • Jaja prvo dobro skuhate i još dok su vruća stavljate u boju (tako se boja neće brzo rashladiti i moći će te duže bojati sa istom bojom, ovo se odnosi na one kupovne boje)
  • Zabavite se –  bez zabave sve ovo nema smisla

Sretan Uskrs i maštovito bojanje!

Jedan komentar Dodaj vlastite

  1. Hvala ti na inspiraciji, idem odmah sve isprobati…. :o)

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.