Slastičarstvo – škola i sve oko toga – Vo.2

Ako ste čitali moj prvi post oko slastičarstva onda znate da je 14.6. bio dan D kada sam trebala imati ispit. Na kraju je ispit stavljen na 12.6. a ja sam naravno prošla 🙂 I tako od 12.6. sam i službeno slastičar. Čekam još da mi dođe potvrda pa da i to slikam za javnost.

Isto tako u prvom postu sam napisala da ću vam javiti kako je to izgledalo. Pa eto u kratko. Prvo smo imali pismeni ispit i bila su osnovna pitanja vezana uz slastičarstvo. Neka od njih; do koje temperature smije ići parfe, karamelizacija, omjer za prhko tijesto, vol-au-vent, temperatura za dizano tijesto i sl. Realno pitanja su bila dosta jednostavna. Nakon toga išli smo na praktični dio. Dobili smo zadane teme da ne ostanemo do ponoći ali i zbog jedne pećnice da se uskladimo oko pripreme. Mene je dopala pita od jabuka. Uz samu pripremu morali smo naravno i servirati da to na nešto izgleda. Nakon toga išlo je kušanje i komentari od žiria.pita od jabukeE kako je to izgledalo iz moje perspektive – ruke su mi se tresle kao da nikada u životu nisam napravila kolač, zeznula sam prhko tijesto u startu što mi se nije nikada desilo (to mi nekako stvarno ide od ruke). Sreća da sam znala kako popraviti. 🙂 Kod serviranja sam došla na svoje. Tu sam se igrala malo s tanjurima, šlagom i šećerom u prahu. Meni je sve to bilo jako fino. Žiri je isto rekao da je ok. Naravno,  kako su bile i naše šefice u žiriu – Ljubica i Suzana, one su nas ocijenile nekako za sav rad koji smo do tada uložile.

Druge dvije kolegice dobile su za zadatak mini kuglofe sa slastičarskom kremom i štrukle od sira (slane). Moram priznati da je i curkama to sve ispalo stvarno super. Posebno su mi bili posebni a i fini mini kuglofi. To je recept koji smo dobili na radionici i stvarno je savršen. Naručila sam kalupe s ebay-a pa čim stignu napravim ih i sama doma i podijelim s vama recept.

I eto tako je to nekako sve bilo. Ja imam sada diplomu i zvanje slastičara. Sada samo moram razmisliti što i kako dalje. Ideja imam jako puno u glavi. I da vam iskreno kažem, lako je imati ideje – problem je love kao i uvijek. Tako da ću krenuti vjerojatno nekim baby/puževim koracima u svoju viziju.

Do tada čitamo se ovdje na blogu 🙂

2 komentara Dodaj vlastite

  1. Čestitke i svaka čast na položenom ispitu! 😀

    Pita izgleda baš mljac. 🙂

    Liked by 1 person

    1. Hvala puno. Ne mogu opisati koliko sam radi toga sretna. ☺️

      Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.