Macaroons – moji prvi

Prošle godine u ovo doba radila sam Mozart tortu koju sam u potpunosti smislila sama za jednu posebnu osobu koja inače jako voli Mozart kugle. Ove godine u nekom trenu pojavila se želja za macaronima. Iz tog razloga krenuo je projekt pećenja prvih macarona i to s bademima, pistacijama i čokoladom, baš kakve su i Mozart kugle. Po mojem skromnom mišljenju, mislim da je projekt uspio. Uspio je jer su nestali u jednom danu, morala sam čuvati koji za dadilju da i ona proba.

macarons badem, čokolada

Recept sam pronašla na coolinarici s time da sam ga malo prilagodila. I samo jedna napomena svima koji se boje raditi macarone:

Napraviti macarone uopće nije teško, samo treba strpljenja i vremena da se sve radi po pravilima

Tips and tricks:

  • bjelanjak je potrebno nekoliko sati prije nego krenete raditi macarone izvaditi na sobnu temperaturu (ja sam ih noć prije). Može se i zagrijati malo u mikrovalnoj (ne duže od 10s – probala i to s jednim koji je završio u ukupnoj smjesi 🙂 )
  • bademovo brašno ili bademi moraju biti jakoo jako dobro mljeveni
  • sušenje macarona – jako bitno prije pećenja. Treba nastati korica koju kada sitsnete s prstom ne puca a drži macarone na “mjestu”
  • pećenje – obavezno na papiru ili podlozi koja je namijenjena za pećenje macarona
  • ako bojate macarone uzmite boju u gelu ili prahu

Sastojci:

  • 105 g. bjelanjaka (cca.4 srednja jaja)
  • 135 g . šećera
  • 120 g. bademovog brašna ili mljevenih badema
  • 120 g. šećera u prahu
  • 100 ml. vrhnja za šlag
  • 125 g. čokolade
  • boja za bojanje (ako želite da su u boji, bademi imaju lijepu boju pa može i bez toga)

macarons badem 7Priprema: Izmiješajte bademe i šećer u prahu. Od bjelanjaka krenite mutiti snijeg i polako dodavajte kristalni šećer. Snijeg ne morate 100% čvrsto umutiti, može ostati mekanije ali ne tekuće. U bjelanjke dodajte polako bademe i šećer (suhe sastojke) te lagano miješajte dok smjesa ne postane glatka i mekana. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu “vrećicu za zamrzivač” i odrežite jedan vrh. Radite male krugove (ovisno kako želite da su veliki macaroni) na papir za pečenje. S obzirom da će se malo “razliti” kada se krenu peći, nemojte ih slagati baš jedan do drugoga. Najbolje je stavljati ih na papir u jednom stisku i neka se iz sredine šire prema van.

Protvanom udarite par puta od pult da izađe zrak i stavite ih sušiti. Suše se na zraku cca 1,5h – 2h. Pecite ih 12-15 minuta na 150 stupnjeva (ovisno o pećnici).

Krema koju sam ja radila sastoji se od vrhnja za šlag i čokolade. Šlag ugrijate (Ali ne da zakipi) i prelijete preko čokolade te sve zajedno umiješate i stavite hladiti. Kada se ohladi ja uvijek malo izmiksam kremu pa ona postane mekanija i meni finija.

Punite macarone s kremom i lijepite jedan preko drugog.

Ja sam još po nekima posipala malo pistacija (nasjcekanih) prije nego što sam ih stavila sušiti. Možete i ukrase za kolače i tako lijepo ispadnu😊

I tako radite moje macarone:)

Dobar tek

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.